Een bakfiets is een beter en veilig alternatief voor een fietskarretje. Als je jouw kind of huisdier in het karretje vervoert, dan zitten ze uit je zicht. Daarnaast zijn karretjes normaliter vrij laag, waardoor ze snel over het hoofd worden gezien. Bakfietsen bieden alle voordelen die een fietskarretje niet heeft. Ze vragen echter wel een grote investering, daarom kan zelf een bakfiets maken een goed alternatief zijn. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je dat doet.
1. Gebruik een oude fiets
Gebruik een oude fiets of koop er één. Snijd die in tweeën vanaf het voorste tandwiel en de trappers.
2. Het frame en de wielen
Tijdens stap 2 ga je het frame van de bak bouwen. Las hiervoor stalen buizen aan elkaar met de gewenste afmetingen. Let erop dat de fiets niet breder dan 1,5 meter wordt: dat is de maximale breedte die wettelijk is toegestaan. Vervolgens monteer je de wielen op het frame, waarmee je het voorframe creëert.
3. Het achterste deel van de fiets
Gebruik het achterste deel van de fiets die je in tweeën hebt gesneden voor het achterste deel van de bakfiets. Las hier een stalen buis aan vast waar de bak later op te bevestigen is. Om het achterste deel van de fiets sterk genoeg te maken, dien je een tweede stalen buis aan het frame vast te lassen.
4. Het stuur
Verbind drie buizen aan elkaar in hoeken van 90 graden om een ouderwets bakfietsstuur te creëren. Voor de remmen kun je de oude van de andere fiets gebruiken. Bij het monteren van de remkabels is het belangrijk dat je er op let om beide kabels op één systeem te verbinden, zodat de remmen met één hendel werken.
5. De bak monteren
Nu het frame klaar is kun je de bak monteren. Vergeet niet om enkele dwarsbalken tussen het stuur en het voorste frame te lassen voor extra stevigheid. Dit maakt het sturen ook gemakkelijker. Verder kun je eventueel extra dwarsbalken lassen aan het frame en de onderkant van de bak.
Nu heb je zelf een bakfiets gemaakt die lijkt op een echte, hoogwaardige bakfiets van Urban Arrow. Vergeet niet om de fiets eerst te testen op privéterrein, voordat je de openbare weg op gaat. Eventuele problemen ontdek je dan in een veilige omgeving en dat voorkomt ongelukken.